Súťažiaci mali počas piatich hodín pripraviť dve jedlá - zo sobieho mäsa
a z tresky Skrei. Z 20 súťažných tímov postúpilo do svetového finále
iba desať. Víťazné pozície po Dánoch získali Švédi a domáci Nóri. Do
postupovej desiatky sa okrem Slovenska dostali aj kuchári zo Spojeného
kráľovstva, Francúzska, Maďarska, Talianska, Islandu a Fínska.
Slovenským kuchárom pred dvoma rokmi unikol postup do finále o pár
bodov. Ako uviedol súčasný prezident Bocuse d'Or Slovensko Peter
Duranský bol to pre nich obrovský impulz, ktorý súťažiacich naštartoval
ešte viac. Na tohtoročnej súťaži sa už slovenskí kuchári dostali do
finále napriek tomu, že Slovensko ako jediná krajina spomedzi krajín
prvej desiatky nemá reštauráciu zaradenú do známeho bedekra Michelin. "Mnohí kandidáti, ktorí varili v Trondheime, už získali niekoľko michelinských hviezd,“ konštatoval Duranský.
Prezident súťaže Jérôme Bocuse ocenil, že sa prvýkrát po dlhom čase
dostali medzi najlepších aj kuchári z malých krajín, ktorí podľa jeho
slov ostrieľaných porotcov príjemne prekvapili.
Prvý ročník usporiadal zakladateľ podujatia a otec súčasného prezidenta
Paul Bocuse v roku 1987. Svetové finále sa koná každé dva roky vo
francúzskom meste Lyon.